Selecteer de taal

Plastic kunstraat voor honingkamers, afkomstig uit de Verenigde Staten. Hier deels (slecht) uitgebouwd.

Plastic kunstraat voor honingkamers, afkomstig uit de Verenigde Staten. Hier deels (slecht) uitgebouwd

  Historische documenten wijzen uit dat 150 jaar geleden de honingbijen cellen uitbouwden tussen de 4.6 mm en 4.9 mm. Met de gedachte in het achterhoofd dat grotere bijen meer honing zouden binnenslepen ging men toen experimenteren met allerlei celmaten. Tot wel 5.7 mm en 5.8 mm voor honingbijen. Uiteindelijk leidde al dat experimenteren tot een celgrootte van 5.3 mm - 5.4 mm. Inmiddels is al lang duidelijk dat de grootte van de honingbijen niet van invloed is op de honingopbrengst. Maar zeer waarschijnlijk wel voor stress zorgt. Tienduizenden jaren op kleine cellen en dan ineens groter moeten bouwen. Bij wildbouw kun je dan ook constateren dat afhankelijk van het volk er vele celmaten worden geproduceerd.
Wij willen deze stressfactor weghalen en gaan dus terug naar 4.9 mm.
Dit is voor onze huidige honingbijen echter niet simpel. Maar één op de honderd volken lukt het meteen om 4.9 mm kunstraat goed uit te bouwen. Dat zou dus een jarenlang proces betekenen voordat ze op 4.9 mm terug zitten.
Echter is inmiddels gebleken dat bijna alle bijen die in kleine cellen zijn geboren deze ook kunnen uitbouwen.
Het is dus zaak om met kleine bijen te starten.
Gelukkig is er ook nog een andere mogelijkheid, namelijk gebruik maken van in de handel zijnde plastic kunstraat voor honingkamers.
Er bestaat plastic kunstraat die de bijen dan zelf verder uit moeten bouwen, afkomstig uit de Verenigde Staten. Nogal wat bijen echter gaan dan naar de buitenkant toe grotere cellen bouwen.

 

COMPLEET gefabriceerde plastic kunstraat voor honingkamers, afkomstig uit Italië

COMPLEET gefabriceerde plastic kunstraat voor honingkamers, afkomstig uit Italië

 

Maar er bestaat ook nog COMPLEET gefabriceerde plastic kunstraat voor honingkamers, afkomstig uit Italië. Dat wil zeggen dat ook de cellen helemaal uit plastic zijn. Deze werken prima, alhoewel de bijen ze niet leuk vinden. Maar na 6 weken geven we ze 4.9 mm kunstraat van was waarna ze zelf weer aan de slag kunnen. 

Zowel de Amerikaanse als de Italiaanse zijn doormidden gezaagd en op miniplusformaat gemaakt.

Het Italiaanse bedrijf is mogelijk bereikbaar via:    ROVER TUIN Via Boccaccio 11-21023 Besozzo
  Tel: 0332-970.000 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Italia  

 

Het Amerikaanse bedrijf: 

 

  http://www.simpsonsbeesupply.com/
Resistantbees levert nu ook plastic materiaal zie:     https://resistantbees.com/shop/index.php?id_product=37&controller=product&id_lang=5 

 

 

 

20140820 bijen ger 0912

  Hier met opzittende bijen