Selecteer de taal

varroamijt

Foto: Gilles San Martin

 

Wij zijn imkers die genoeg hebben/hadden van de huidige bestrijdingsmethodes tegen de varroamijt. Wij denken dat het mogelijk moet zijn om via andere wegen hetzelfde doel te bereiken. Enkele leden van onze groep zijn al eerder gestart met het selecteren van bijen op de eigenschap van varroa-resistentie. Daarvoor werden al enkele jaren zogenaamde Primorskybijen gebruikt.

In 2014 kwam een van ons in contact met imkers die de methode van de kleine cellen met succes hanteren. In dat zelfde jaar startte hij ook hier daarmee, samen met nog enkele collega's.

In de winter van 2015 daarop werd besloten om als uitgangspunt hiervoor de oorspronkelijke West-Europese honingbij te gaan gebruiken (Apis mellifera mellifera). Vandaar de gekozen naam kleine zwarte bij. De komende jaren hopen wij dit breder op te kunnen gaan zetten.

Zoals gezegt, één van de wegen houdt in dat wij de honingbij weer kleiner willen maken. In plaats van kunstraat met cellen van 5.4 mm gaan wij over op raat met cellen van 4.9 mm. Zo'n 150 jaar geleden waren de honingbijen namelijk kleiner. Door het gebruik van deze kleine cellen samen met een aantal andere aanpassingen denken wij één stap te zetten op weg naar bijen die daardoor minder stress ervaren en waarschijnlijk meer weerstand zullen hebben. Wij denken ook dat de oorspronkelijke West-Europese bij (Apis mellifera mellifera - de zwarte bij) hier meer weerstand zal hebben dan de andere hier geïmporteerde rassen en hybriden, waarmee o.a. bedoeld worden Apis mellifera carnica, Apis mellifera ligustica en Buckfast. Een derde belangrijke factor zal liggen in het terugdringen van de bestrijdingsmiddelen in land- en tuinbouw en meer en betere voeding voor de bijen.


Onze doelstelling

Zoveel mogelijke stressfactoren waar de bijen mee te maken hebben elimineren en zo bijen kweken die zelfstandig de varroamijt de baas kunnen.